Ledarskap för en hållbar framtid.

Berätta om ditt ledarskapsprogram.

Varje år väljer Volati tre eller fyra ekonomer eller ingenjörer till programmet, som efteråt får möjligheten att axla en ledande befattning inom något av koncernbolagen. Programmet löper under 18 månader och under den tiden är vi växelvis hos Volati och hos minst två koncernbolag.
Just nu är jag på huvudkontoret i Stockholm. Därefter flyttar jag ner till Malmö för att jobba hos Ettiketto som är en etikett- och etikettsystemleverantör. Där får jag prova på att vara i ett tillverkande bolag. Mitt målbolag är Salix Group, affärsområde Beslag och Industri. Det är intressant att få en inblick i olika delar av koncernen och att få jobba så tätt ihop med ledningsgrupper – att uppleva och förstå likheter och skillnader. För mig är det här ett jättebra sätt att utvecklas.

“Det har varit ett av mina bästa beslut i livet att hoppa på det här programmet.”

Hur hamnade du här?

Om jag ska börja ända från början så är jag uppvuxen i Tranås, som ligger en timme från Jönköping. Efter gymnasiet läste jag till civilekonom vid Jönköping International Business School, och under den tiden hade jag två internships i Stockholm. Tanken var att flytta dit efter studierna, men jag insåg att jag verkligen trivs bra i Jönköping.

Innan jag började på VMP jobbade jag på Ellos Group som business controller. Jag analyserade exempelvis vad som driver lönsamhet, vad som är kostnadsdrivande och hur vi kunde optimera olika delar av verksamheten. Jag trivdes jättebra, men en dag blev jag kontaktad av en rekryterare via LinkedIn som berättade om Volatis program. Upplägget lät helt fantastiskt. Under rekryteringen fick jag chansen att träffa några av de tidigare deltagarna och blev väldigt imponerad – jag kom snabbt fram till att det var en once-in-a-lifetime opportunity.

Det som lockade mig till Volati är att det är en koncern som har utvecklats mycket på kort tid och att det alltid är mycket på gång. Här finns ingen status quo vilket passar mig väldigt bra. Jag gillar också att arbeta med människor som är drivna, öppna, positiva, raka och som uppmuntrar förändring. Det har varit ett av mina bästa beslut i livet att hoppa på det här programmet.

“Koncerntillhörigheten adderar massor av karriärvägar och möjligheter att utvecklas. Vi har en del medarbetare som faktiskt har bytt tjänst mellan bolagen.”

Som framtida ledare inom Salix Group, hur tänker du kring frågor som kultur och hållbarhet?

Jag tycker att kulturen ska vara tydlig och genomsyra allt. Som medarbetare ska man trivas på sitt bolag och vara stolt över den lokala förankringen, arvet och entreprenörskapet men samtidigt känna att man arbetar inom Salix – att vi är flera bolag med samma kultur som arbetar mot gemensamma mål. Som medarbetare adderar koncerntillhörigheten massor av karriärvägar och möjligheter att utvecklas. Vi har en del medarbetare som faktiskt har bytt tjänst mellan bolagen.

Hållbarhet är central fråga för mig. Dels vad gäller miljön – den överskuggar egentligen alla andra frågor just nu. Precis som andra företag behöver vi alltid jobba mot att minimera vår klimatpåverkan. Inom Salix pågår det flera satsningar inom det här området.

Ur ett socialt hållbarhetsperspektiv ska vi vara måna om hur våra medarbetare mår, vi ska exempelvis uppmuntra till fysisk aktivitet. Jag tycker att vi har en sund hälsokultur. Många av oss tränar men vi skippar inte fikat, vilket är en bra balans.

“Jag tycker att vi har en sund hälsokultur. Många av oss tränar men vi skippar inte fikat, vilket är en bra balans.”

Var får du din återhämtning?

Mina föräldrar kommer från Bosnien som är som ett andra hem för mig. Jag älskar att åka dit. Naturen är obeskrivligt vacker, maten är god och vädret är bra – en perfekt plats för återhämtning.

När jag behöver rensa skallen på hemmaplan så tar jag en löprunda. Efter en stund kickar endorfinerna in och då känner mig oövervinnerlig – det är härligt. För mig handlar löpningen aldrig om att jag ska springa rundan snabbare. Jag tävlar vare sig mot andra eller mig själv egentligen. Jobbet är däremot min ‘sport’. Där är jag tävlingsinriktad! Jobbframgångar ger mig energi och självförtroende.
Jag läser ganska mycket i perioder också, mest skönlitteratur och en del faktaböcker. Det har lite samma effekt på mig som att springa. Just nu läser jag “Vem lagade Adam Smiths middag?” av Katrine Marçal. Boken utmanar nationalekonomiska teorier, väcker frågor och har ett viktigt budskap.

“Jag tävlar vare sig mot andra eller mig själv när jag springer. Jobbet är däremot min ‘sport’. Där är jag tävlingsinriktad! Jobbframgångar ger mig energi och självförtroende.”

Vad är det som gör dig så driven?

Jag har väldigt enkelt för att lära mig, men mitt framgångsrecept är vare sig att jag pluggar eller jobbar så mycket. Utan att jag alltid hittar mitt syfte. Jag frågar mig själv ‘varför gör jag det här, vad är nyttan?’. Det har alltid varit en grundläggande fråga jag ställer mig. Det är först när jag har kommit på syftet eller nyttan som mitt driv kickar in.

Hur kommer du att vara som chef med personalansvar?

Det är viktigt att inse att det aldrig finns en lösning som är ‘one size fits all’. Alla människor är olika. Vissa funkar bättre när de får frihet under ansvar och ett flexibelt arbetssätt, medan andra behöver struktur och tydlig ordning. Som chef kanske det absolut viktigaste är att man känner sina medarbetare väl och har en bra dialog – att veta vad varje individ har för behov och utvecklingspotential.
Sedan ska man komma ihåg att vi spenderar ganska stor del av vår tid på jobbet och att livet är för kort för att inte ha roligt. Det är viktigt att kunna skratta på jobbet – både i framgång och motgång. Jag vill bidra till att arbetsmiljön känns positiv för alla.

“Det är viktigt att inse att det aldrig finns en lösning som är ‘one size fits all’. Alla människor är olika.”

Fakta
Volati Management Program är ett ledarutvecklingsprogram som löper under 18 månader där deltagarna i förväg placeras på ett målbolag i någon av koncernens affärsenheter. Programmet hanterar områden som strategi, ledarskap och Volatis värdegrund.
Läs mer

Salix People

Malin Berg

Malin Berg kom till Thomee utan att kunna ett jota […]

Läs mer

Salix People

Fredrick Landgård

Dalmålet sitter djupt inrotat i Fredrick Landgård, men som produktchef […]

Läs mer

Salix People

Erika Görjevik

Erika är hållbarhetsansvarig på Miljöcenter och har hittat tron på […]

Läs mer

Arbeta inom Salix Group.

Engagerade medarbetare är det viktigaste vi har. Vår medarbetarfilosofi handlar om att vara en attraktiv arbetsgivare med en arbetsplats där man trivs, känner sig delaktig och får utrymme att utvecklas i egen takt. Vi är alltid öppna och nyfikna på nya möten och kontakter. Varmt välkommen att kontakta våra respektive verksamheter om du är intresserad av att jobba hos oss alternativt hör av dig till vår CHRO Krister Svantesson på krister.svantesson@salixgroup.se.