En klimatpåverkad produktchef.

Jag gillar att ha nya saker att bita tag i på jobbet. Och som produktchef finns det alltid att göra. Att lägga till hållbarhetsansvarig till min tjänst blev inte bara en sporrande utmaning utan även ett personligt uppvaknande. Miljö- och klimatfrågorna kan lätt bli ångestskapande, men genom företaget inser jag att vi tillsammans kan förändra. Jag ska inte säga att vi gjort underverk än, men vi har kommit igång, tagit ett systematiskt långsiktigt grepp. Små steg leder också till större förändringar, och det är det som kommer att krävas. Sen kan vi bli ännu bättre på att samordna oss, det finns mer kraft att hämta i koncernen. Vi håller på att skapa en policy, sätter mål och prioriterade projekt, så att det inte bara blir en boll här och en där.

”Att lägga till hållbarhetsansvarig till min tjänst blev inte bara en sporrande utmaning utan även ett personligt uppvaknande.”

Vad har ni hunnit förändra konkret som är viktigt för framtiden?

Tillsammans med leverantörer har vi sorterat bort väldigt mycket onödig plast i förpackningar. Åtgärder som är ganska lätta att påverka. Vi har dessutom slutat helt med give-aways. Det är svårare att påverka tillverkning och transporter när mycket av produkterna importeras. För egen del har uppgifterna varit skillnaden mellan att känna hopp och total uppgivenhet som säkert många känner inför klimatförändringarna. Själv har jag blivit mer medveten om att inte slänga mat, att handla mer secondhand och att välja tåget när möjlighet finns. Det kommer krävas mer än att bara källsortera soporna hemma.

”För egen del har uppgifterna varit skillnaden mellan att känna hopp och total uppgivenhet som säkert många känner inför klimatförändringarna.”

Hur hamnade du på Miljöcenter i Malmö, det låter på dialekten som du kommer från Stockholm?

Den korta historien är att jag för åtta år sedan gick en YH-utbildning på två år för att bli Internationell inköpare. Jag jobbade på en internationell DIY-kedja i Stockholm, men kände behov av miljöombyte. Jag sökte jobbet i Malmö, och började som inköpsassistent från början men har fått mer och mer förtroende. Nu jobbar jag som produktchef och är samtidigt också hållbarhetsansvarig. I framtiden skulle jag gärna vilja få möjlighet att leda andra.

“Jag sökte jobbet i Malmö, och började som inköpsassistent från början men har fått mer och mer förtroende. Nu jobbar jag som produktchef.”

Och den längre historien, vill du ta den också?

Jag sökte mig aktivt bort från Stockholm på grund av stressen. Folk springer i rulltrappor och till tunnelbanan trots att det inte behövs. Och det blir en kultur att jobba över, och vara översocial. Det blev bara för mycket. Jag gjorde en välbehövd förändring och vände det till något positivt. Jag sökte mig aktivt till Malmö, och Miljöcenter var faktiskt en leverantör jag kände till. Jag har varit öppen med hur jag mådde och har fått en mycket bättre relation till mig själv. Nu springer jag inte fortare än benen bär. Jag visar vad jag går för, utan att jobba en massa övertid. Det blir en mer effektiv och glad Erika. Balansen till det privata är viktigt. I dagsläget har jag svårt att se att jag skulle flytta tillbaka till Stockholm.

”Nu springer jag inte fortare än benen bär. Jag visar vad jag går för, utan att jobba en massa övertid. Det blir en mer effektiv och glad Erika.”

Var hämtar du din energi ifrån när du är ledig?

Malmö är bra för jag kan gå överallt dit jag vill, gärna till min favoritpark som egentligen är en kyrkogård, men väldigt levande, där folk hänger, fikar, läser och solar. Sen är det allmänt ljusare, varmare och grönare i Malmö. Min laddstation är att umgås med familj, vänner och sambo. Min kreativa sida är också viktig, att sticka, måla, pussla eller läsa. När jag gör något med händerna är jag bara i nuet. Träning ser jag bara som ett nödvändigt ont, det är alltid en kamp att komma iväg, men skönt när det är gjort.

Hållbarhet handlar ju också om arbetsmiljön, att alla ska må bra, utvecklas och hitta sin potential. Genom mig själv har jag blivit bra på att läsa av stressnivån hos andra. Det är viktigt att vi är måna om varandra.

Salix People

Malin Berg

Malin Berg kom till Thomee utan att kunna ett jota […]

Läs mer

Salix People

Fredrick Landgård

Dalmålet sitter djupt inrotat i Fredrick Landgård, men som produktchef […]

Läs mer

Salix People

Stefan Gillberg

Det blir snabbt tydligt att vi har en tävlingsmänniska med […]

Läs mer

Arbeta inom Salix Group.

Engagerade medarbetare är det viktigaste vi har. Vår medarbetarfilosofi handlar om att vara en attraktiv arbetsgivare med en arbetsplats där man trivs, känner sig delaktig och får utrymme att utvecklas i egen takt. Vi är alltid öppna och nyfikna på nya möten och kontakter. Varmt välkommen att kontakta våra respektive verksamheter om du är intresserad av att jobba hos oss alternativt hör av dig till vår CHRO Krister Svantesson på krister.svantesson@salixgroup.se.