Navigera med kvalitet som kompass.

Hur ser vägen fram till ditt nuvarande yrkesliv ut?

Jag blev intresserad av byggprodukter och husbyggnation tidigt. Jag älskade att bygga hemma i garaget redan som liten faktiskt. Efter gymnasiet började jag på Borohus. När bolaget gick i konkurs i början av nittiotalet hade jag ströjobb ett tag. Pappa tyckte att jag borde ta buss- och lastbilskort för att ha en bättre grund att stå på. 1996 fick jag nytta av det där lastbilskortet. Då började jag på Tecca som lastbilschaufför. Jag körde material till bygghandlare och husfabriker i närområdet.

Efter två år som chaufför jobbade jag på lagret i två år. Därefter ytterligare två år som innesäljare. Från 2002 till 2018 jobbade jag som utesäljare. Till en början både mot bygghandel och husfabriker. Jag brann verkligen för husfabrikerna och efter några år renodlades min roll så att jag bara jobbade mot husfabriker. Jag fick vara med och lägga grunden för vårt erbjudande mot den här kundgruppen.

“Hur man lyckas i arbetslivet beror mycket på om man får chansen att visa vad man går för. Här fick jag chansen och det var helt avgörande för min karriär.”

Sedan 2018 jobbar jag som produktchef. Det är mitt ansvar att driva produktutvecklingen och att ha en helhetssyn på byggsortimentet. I samarbete med kollegorna skapas produktkoncept med lösningar för både byggmaterial samt skydd för hela byggprocessen. Våra system ska underlätta i alla led – de ska göra arbetet enklare för våra säljare, för våra kunder och för slutkonsumenterna.

Det ska även ge en trygghet för den som projekterar att man har rätt produkt till rätt lösning. Det är tanken. Hur man lyckas i arbetslivet beror mycket på om man får chansen att visa vad man går för. Jag är exempelvis ingen person som är bra på att framhäva mig själv och på det sättet snacka mig till ett jobb. Men här fick jag chansen och det var ju helt avgörande för min karriär på Tecca. Det är väl det alla önskar för sina barn; att de träffar på någon som ger dem chansen. Då är det ju bara upp till dem själva att sedan förvalta möjligheten.

25 år inom Tecca har gett mig mycket arbetslivserfarenhet. Många perioder har varit väldigt lärorika. När man jobbar med försäljning och möter många människor får man erfarenhet av att hantera svåra situationer. Det lär man sig mycket av. Precis när jag hade börjat som utesäljare blev det kris i plastbranschen och priserna gick upp 20 procent under min första månad på fältet. Vid mina första besök hos kunderna fick jag börja med att meddela att produkterna skulle bli mycket dyrare. Jag var ung och oerfaren. Där fick man verkligen lära känna sina kunder!

Jag har lärt mig att ärlighet varar längst. Att vara ärlig både i motgång och medgång, när priserna går upp men också när de går ner.

“Jag har lärt mig att ärlighet varar längst. Att vara ärlig både i motgång och medgång, när priserna går upp men också när de går ner.”

Vad betyder byggande för dig?

Omkring 1999 ville min fru och jag bygga hus. Byggbranschen hade kraschat och det var egentligen inte optimalt läge att bygga hus. Min pappa blev väldigt intresserad av idén och vi byggde ett lösvirkeshus här i Vetlanda tillsammans. Där bor vi än idag. Pappa var snickare från början och hade jobbat som husförsäljare. Han hade stort kunnande och ett bra nätverk. Det var väldigt utvecklande och lärorikt för mig att bygga hus med honom. För sex år sedan byggde min fru och jag även ett fritidshus på Öland.

Jag tycker att det är roligt att skapa något själv och lära mig nya moment. Jag är ganska noggrann och bygger hellre för robust än för klent. Det gäller väl även i jobbet – att jag är noggrann. Jag vill att allt vi gör på Tecca ska vara proffsigt.

Noggrann säger du. Vilka andra ord beskriver dig som person?

Jag är eftertänksam och ärlig. Jag är en person som behöver lite tid på mig. Ibland när någon ställer en fråga så kan jag behöva fundera någon dag, men därefter kan det komma ett bra svar.
Den här noggrannheten och eftertänksamheten innebär också att jag är beredd att hålla fast vid min övertygelse. För flera år sedan fick vi förfrågningar om att ta fram en riktigt bra byggfolietejp. Min kollega Nils och jag hittade ett bra alternativ i Tyskland som vi ville testa hos SP (numera Rise). Processen tog lite tid – lite för mycket tid tyckte vår chef som ville att vi skulle ge upp idén. Idag står den där tejpen, T-Flex, för en betydande del av vår omsättning och är ett starkt varumärke i branschen. Det lönade sig att ha tålamod!

Hur ser du på produktutveckling i stort?

Under åren har jag varit med på en resa inom bolaget med olika organisationer och faser i utvecklingen. Det har varit en ständig förändring, både internt och externt på kundsidan. Branscher har tillkommit och försvunnit längs vägen. Håkan – vår tidigare ägare – menade att man måste hänga med, se möjligheter och vara öppen för förändring. Hans ord har lärt mig att alltid försöka ligga steget före och tänka utanför boxen. Kanske är detta en del av det arv Håkan lämnat till organisationen.

“Jag gick ofta in till Håkan och presenterade förslag. Han lyssnade, frågade vad det skulle kosta och gav ofta klartecken direkt.”

Jag gick ofta in till Håkan och presenterade förslag. Han lyssnade, frågade vad det skulle kosta och gav ofta klartecken direkt. Det här snabbfotade arbetssättet har inte förändrats sedan vi fick Volati som ägare. Jag känner att koncernen vill att vi ska fortsätta utvecklas, vilket vi ju också gör. Nu formar vi en egen nisch med Tecca. Just nu arbetar vi för att ta fram ett fossilfritt klimatskal. Det är en svår utmaning, men viktig. Vi försöker ha ett öppet sinne och tittar på olika lösningar. Efterfrågan på hållbara produkter och ett hållbart helhetstänk kommer bara att öka, det är jag övertygad om.

Kännner du dig som smålänning?

Jag har bott 35 år i Vetlanda nu. Ändå ser jag mig kanske inte som Smålänning. Snarare stolt norrlänning. Jo, de norrländska rötterna är starka. Jag är född i Luleå och växte upp i Piteå. Hit till småland kom jag som 15-åring tillsammans med familjen.

Vad gör du på fritiden?

Jag kan vara väldigt kreativ i tanken när jag är ute och tränar. Då jag är ostörd hinner jag tänka igenom saker och komma på lösningar. Jag åker gärna till fritidshuset på Öland också. När jag kör över bron känner jag alltid att lugnet infinner sig. Axlarna sjunker och jag känner mig helt avkopplad. Det är skönt.

Salix People

Malin Berg

Malin Berg kom till Thomee utan att kunna ett jota […]

Läs mer

Salix People

Fredrick Landgård

Dalmålet sitter djupt inrotat i Fredrick Landgård, men som produktchef […]

Läs mer

Salix People

Erika Görjevik

Erika är hållbarhetsansvarig på Miljöcenter och har hittat tron på […]

Läs mer

Arbeta inom Salix Group.

Engagerade medarbetare är det viktigaste vi har. Vår medarbetarfilosofi handlar om att vara en attraktiv arbetsgivare med en arbetsplats där man trivs, känner sig delaktig och får utrymme att utvecklas i egen takt. Vi är alltid öppna och nyfikna på nya möten och kontakter. Varmt välkommen att kontakta våra respektive verksamheter om du är intresserad av att jobba hos oss alternativt hör av dig till vår CHRO Krister Svantesson på krister.svantesson@salixgroup.se.